Koruma köpek eğitimi, koruma eğitimi, temel itaat ve ileri itaat köpek eğitimi, Schutzhund Eğitimi, Köpeklerde Schutzhund Eğitimi

Anasayfa > Hizmetler > Schutzhund Eğitimi

Schutzhund Eğitimi

KALİTELİ BİR EĞİTİM SÜRECİYLE DOĞRU SONUÇLARI ELDE EDEBİLİRSİNİZ


Koruma köpeği anlamını taşıyan Schutzhund almanca bir kelime olup Alman Çoban Köpeğinin davranış uygunluğu ile birlikte üreme uygunluğunu test etmek amacıyla geliştirilmiş özel bir sınav olarak bilinmektedir. Ancak zaman içerisinde değişime uğrayarak Alman çoban köpekleri ve eğitmenlerin katıldığı bir spora dönüşerek uluslar arası niteliğini kazanmıştır. Koruma köpeği anlamını taşıyan Schutzhund iş köpeklerinin çalışma ve itaat zekâsıyla çalışma isteklerinin değerlendirilmesini içererek iz takibi eğitimi ile koruma eğitiminin temeli olarak ele alınmaktadır. Köpekler üzerinde uygulanılan eğitim zorluğunu kaldırarak dinçlik ve yetenek aranmasına yardımcı olan Schutzhund testi eğitim sürecinden sonra uygulanılmaktadır. Gerçekleştirilen bu test sonucunda verilen lisans ile köpeğin sahip olduğu yeteneklerde sağladığı istikrarı ile birlikte geldiği ırkın değeri ispatlanarak ele alınmaktadır.


Üç alanda uygulanılan Schutzhund testi iz sürme ve itaat ile koruma şeklinde gerçekleştirilmektedir. Köpeğin sahip olduğu doğal davranışların yanı sıra gösterdikleri tepkilerin veture kabiliyetlerinin sınanmasını adına geliştirilen test köpek ve köpek eğitmeni için oldukça önemli bir spordur. Köpek ve eğitici arasındaki iletişimi ve bağı maksimum düzeyde güçlü kılarak doğru sonuçların verimi alınması sağlanılmaktadır. Uygulanılan Schutzhund testi aynı zamanda köpeklerin cesaret ve dayanırlık ile çalışma azmi bütünlüğünde gerçekleşmesinden dolayı bu eğitim sürecini alan ve testi geçen köpeklerin itaatkârlığı ve insanlarla uyum çizgisi mükemmelliği ispatlanmıştır.

                                                                                             
İz Sürme (Tracking)
20 dakika bekletilme zorunluluğu altında gerçekleştirilen iz sürme köpek sahibi tarafından gerçekleştirilmektedir. Çıkış noktasından itibaren 300 adım şeklinde uygulanılan izde iki eşya ile birlikte iki 90 derece köşe ele alınmaktadır. Çıkış noktasına gelmeden önce hakeme köpek ve kendi isminin verilmesi gerekmektedir. Çıkış noktasında köpek izi takibe almaya başlar ve 10 metrelik bir kayışta iz sürmeye başladığı anda köpek sahibi 10 metrelik bir mesafeye ulaşıncaya kadar bekleme gerçekleştirmektedir. Bu esnada hiçbir şekilde köpeğe olumlu ya da olumsuz hiçbir müdahalelinin yapılmaması gerekmektedir. Bu noktada önemli olan köpeğin sakin ve istekli bir şekilde izi takip etmesi gerekmektedir. Eşyaların konulma noktasında ise birinci veya ikinci doğruların ortalarına konulabilmesi yine hakeme bildirilerek uygulanmaktadır. İkinci eşya ise uygulanılan üçüncü doğrunun sonuna bırakılması gerekmektedir. İzin şekli ise U ya da L şeklinde olması gerekmektedir. Köpeğin ilk eşyaya geldiği noktada hiçbir müdahale olmaksızın eşyayı işaret etme zorunluluğu olup, oturarak ya da ayakta yapılabileceği gibi yatarak da yapabilmektedir. Köpeğin eşyayı işaret etmesi sonucunda köpeğin sahibi yanına gelerek bulunan eşyayı havaya kaldırıp hakeme göstermesi gerekmektedir. Daha sonra ise verilen komut üzerine köpek iz takibine devam etmektedir. Son eşyaya ulaşımda aynı sistem içerisinde ulaşım sağlanarak iz sürme tamamlanmaktadır. Bunun sonucunda hakem değerlendirmesini yaparak puanı açıklamaktadır.  Yer alan puanlama sisteminde iz sürme 80 puan olup iki eşya 20 puan olarak ele alınarak en yüksek puan 100 olarak değerlendirilmektedir.

 


İtaat (Obedience)
Bu noktada ise çıkış noktasından en az 50 adım ileriye doğru tasmasız bir yürüyüş gerçekleştirilmektedir. Ters dönüş 10 adım olarak yapılmaktadır. Normal yürüyüş sonrası ise 10 adım bir hızlı yürüyüş gerçekleştirilmesi ve daha sonra anında 10 yavaş yürüyüş gerçekleştirilmektedir. 10 adım sonra ise sağ ya da sola dönüş yapılarak 15 adım sonra tekrar sağa ve sola dönüş uygulanmaktadır. 20 adım sonra ters dönüş yapılmaktadır. 10 adım sonrasında ise köpeğin sahibi durur ve aynı anda köpeğin komutsuz olarak oturması beklenmektedir. 10 adım normal yürüyüş sonrasında da sol ya da sağ dönüş yapılarak grup içerisine girmesi ve en az birer kez olmak kaydıyla kişilerin etrafından sağ ve sol dönüş göstermesi beklenilmektedir. Yani 8 çizilerek bir kez grup içerisinde oturması gerekmektedir.  Daha sonra çıkış noktasından başlanarak 15 adım normal bir yürüyüş sonrası otur komutu köpeğe verilmektedir. Otur ve bekle pozisyonunda köpek bekletilerek sahibi 30 adım ileriye gitmektedir. Hakemin işaretiyle tekrar köpeğin yanına giderek köpekle birlikte 10 adım yürümektedir. Bu yürüyüş sonrası köpeğine yat komutunu vererek durmaksızın 30 adım ileriye giderek köpeğine doğru dönüp hakem işaretiyle köpeğin ismi ya da komut ile yanına çağırması işlemi uygulanmaktadır. Bu uygulama sonucunda köpeğin istekli ve hızlı bir şekilde sahibinin önüne gelmesi ve beklemesi gerekmektedir. Sahibinin komutu ile köpek sol tarafına geçerek oturma görevini yerine getirmektedir.

Bir sonraki aşama da ise aport uygulaması yapılmaktadır. Köpeğin sahibine yerden minimum 1000 gramlık engel üzerinden 650 gramlık bir dambel getirmesi gerekmektedir. 15 ya da 20 metre ileriye atılan dambeli köpek komut üzerine hızlı bir şekilde alıp sahibine getirmektedir. Bu sürede ağzındaki dambeli sahibi komut verene kadar köpek yere bırakmayarak beklemektedir. Komut sonrası köpek dambeli vererek yine komut ile sol tarafına geçerek oturması gerekmektedir. Bu işlem 1 metre engel ile 1,80 metre engelde uygulanılarak çıkış noktasına gidilmesi gerekmektedir. Gitme aşamasında ileri komutu verilerek 50 metre koşma uygulanılıp yat komutuyla da köpeğin sahibine dönerek yatması sağlanılmaktadır. Yat pozisyonu otur komutu ile değiştirilerek itaat bölümü tamamlanmak için hakemin belirlediği noktada yat bekle komutu uygulanılarak en az 30 adım uzaklaştırılmaktadır. İkinci köpek de itaat bölümünü tamamlayana kadar yat komutu sağlanarak sırtı köpeğine dönük şekilde beklenilmesi gerekmektedir. İtaat bölümü tamamlandıktan sonra her iki köpek sahibi tamamlandıklarına dair hakeme bilgi vermek zorundadır.


Köpekle birlikte gerçekleştirilen bu aşamalar köpeğin ve köpek sahibinin güvenilir sonuçlar elde ederek kusursuz bir eğitim alma süreci elde etmeleri sağlanılmaktadır. Bu eğitim sürecini bilinçli profesyonel çalışanlarımız eşliğinde gerçekleştirebilir ve maksimum bir sonuç elde edebilirsiniz.

 

Resimler


whatsapp WhatsApp telefon Hemen Ara