Köpek eğitimine başlamadan önce köpeği eğitecek kişininbazı temel kuralları bilmesi ve köpeğe uygulaması gerekir.
Temel Köpek Eğitimi köpeklerde ileri eğitimin temelini oluşturan bilinmesi gereken eğitim kurallarından biridir. Komutu uygularken köpek işaret parmağı ile işaret edilerek uyarılacak ve köpek komutu işaretolarak öğrenecektir. Ancak bu işaretleri kullanırsanız işaretleri ayarlamanız ve hemen çıkarmaya özen göstermeniz gerekir. Ayrıca bu işareti çok sık kullanmaya da dikkat etmelisiniz.
Eğitimde Dikkat Edilecek Hususlar
Temel Köpek Eğitimi sayesinde köpekler genellikle küçük yaşlardan itibaren dışarı çıktıklarında sahiplerini kovalarlar. Bunun için köpek küçük yaşta teslim edildiğinde, köpeğin konsantre olabilmesi ve sahibini takip edebilmesi için köpeğin adı ve saat detayları birlikte anlatılır. Köpek yaşlandıkça tasma ve bu sesli komut kullanımı ile bu eğitimin tam olarak gerçekleşmesini sağlar. Bunu yapmak için köpeği tebeşir tasmasına yerleştirin, köpeği sabitleyin ve yürüyüşe adım atın. Yürüyüş sırasında köpeğin başı eğitmenin diz hizasında olmalıdır.
Yürürken, köpeğin alışması için komutlar tekrarlanır. Köpekler doğru olanı yaptıkları için ödüllendirilecek ve tasmanın sarkmasına dikkat edilmelidir. Başarılı bir tasma eğitimi sonrasında tasma fark edilmeden açılır ve köpek artık komutlara alışmış ve serbesttir.
• Dur Komutu
Temel Köpek Eğitimi ile bir yavru köpek için bu eğitimin en faydalı yolu, köpeğe dur komutunu tekrarlamaktır. Bazı köpekler eğiticiye doğru hareket ederek bu komutu öğrenirler.
Köpek ilerlemek isterse, köpeği durdurmak için "DUR" ve "HAYIR" komutlarını tekrarlayın. Bu komuta alışmak için köpeği durdurun, sonra köpekten birkaç adım uzaklaşın, avucunuzu köpeğe doğrultun ve komutu tekrarlayın. Ardından, köpeğe doğru, sağ avucunuzu köpeğe doğru uzatın ve köpek dur komutuyla ayrılacaktır. Unutulmaması lazım gelen şey, mesafenin aşamalı bir şekilde yükseltilmesi ve tekrar gelmesidir.
• Otur Komutu
Temel Köpek Eğitimi ile yavrular yemek yerken oturarak komut vermek üzere eğitilirler. Bazı köpek yavruları sessizce oturur ve yemek hazırlanırken bekler. Köpekler yaşlandıkça sözlü emirlere ek olarak fiziksel yaptırımlara da ihtiyaç duyarlar. Bu arada, köpek tekrar tekrar "OTUR" komutunu alır. Köpek istenilen pozisyona geldiğinde sırtını omuzdan beline doğru okşayın ve beline ulaştığında elinizle bastırarak "OTUR" komutunu tekrar edin.
Bu komut tam olarak kaldırımın bittiği yerde, özellikle kaldırımlarda ve kavşaklarda uygulanmalıdır. Bir köpek şımartılırsa veya sebepsiz hareket ederse, köpek en büyük cezalarla cezalandırılmalıdır. Sebebi ise böyle bir yerde yapılacak en ufak bir hatanın bile köpek kazasına yol açabilmesidir.
• Bekle Komutu
Temel Köpek Eğitimi bu komutun mantığı "DUR" komutu ile aynı şekildeişler. Eğitici köpeği eğitme sırasında belli işaretlerde bulunarak köpeğin eğitimini tamamlamaya çalışır. Bu yöntem köpeğe sahibinin her zaman geri geleceği fikrini verir. Bu bekleme süresi köpeğe bağlıdır. Her köpekte aynı değildir.
• Yat Komutu
Temel Köpek Eğitimi konusunda bazı insanlar bunun gereksiz bir komut olduğunu düşünse de aslında önemli bir eğitimdir. Bu eğitimde yapılan işaretomuzlardan gelen baskı ile oturmak ve köpeği yerine koymak için “YAT” komutunu tekrarlamaktır.
Serbest antrenman sırasında antrenör köpeğin önündeki yerini alır ve köpeğe "OTUR" pozisyonunda "YAT" komutu gönderir, sağ kolunu sırtına sarar ve yerden omuz yüksekliğine paralel olarak indirir. Bu, köpeğin yatmasına neden olur. Komutu takip etmezseniz, eğitmen köpeğe yaklaşacak ve köpeğin ön ayağını öne doğru çekerek uzanacaktır.
Kurumumuzun uzman eğitmenlerinden hizmet alma imkânınız bulunmaktadır. Firmamız köpek pansiyonu ve köpek eğitimi konusunda sizleri en iyi şekilde hizmet vermektedir. Sizler de bizi arayabilir ve eğitimlerimizden faydalanabilirsiniz.