Anasayfa > Haberler >Köpek Temel İtaat Eğitim Komutları

Köpek Temel İtaat Eğitim Komutları

Köpek Temel İtaat Eğitim Komutları

Tasmalı eğitim olarak ifade edilen ve köpek itaat eğitimlerinin ilk aşamasını oluşturan temel itaat eğitimi, basit itaat komutlarını ve davranışlarını içeren bir eğitim olmaktadır. Diğer eğitimlerin başarıya ulaşmasının en önemli kurallarından biri olan temel itaat eğitiminin öğretilmesi, belirli komutlar öğretilirken köpeğin tasma veya kayışının eğitici kontrolünde olarak gerçekleştirilmektedir. Temel itaat eğitimi komutlarının sırasıyla ve doğru bir şekilde köpeğe uygulanma sonrasında tasma ile kontrol edilen köpek, bir sonraki eğitim aşamasına hazırlanmaktadır.

Temel İtaat Eğitimi Nedir?

Bütün köpek ırkları için alınması gereken bir eğitim olan temel itaat eğitimini diğer itaat eğitiminden ayıran en büyük özellik tasmalı bir eğitim programı olmasıdır. Köpeğin tasması veya kayışının sahibinin elinde olmasıyla birlikte verilen birtakım komutları yapması beklenen köpeğin, sahibi ile dengeli ve uyumlu bir ilişki kurması için önemlilik arz etmektedir. Temel itaat eğitimi, ileri itaat eğitimi, işaret dili eğitimi ve davranış eğitimi olmak üzere 4’e ayrılan itaat eğitimlerinin ilk aşaması olan temel itaat eğitimi, diğer itaat eğitimlerine göre daha basit komutların yerine getirilmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Böylece eğitim ilk aşamasında köpeğin sahibi ile bağ oluşturması kolaylaşmakta ve sahibinin köpek üzerindeki kontrolü tasma, yular kayış gibi objelerle de olsa sağlanmaktadır.

Temel İtaat Eğitiminin Amaçları Nedir?

Sahibi ile köpek arasında yakın ve sağlıklı bir ilişki kurulması açısından önem taşıyan temel itaat eğitimi, güven bağının oluşması için zorunluluk oluşturmaktadır. Eğitim sırasında oluşturulması gereken sınırların tutarlı ve kesin olması, dengeli bir ilişki için de önemli olmaktadır. Temel itaat eğitimiyle köpek sahibinin otorite olduğunu kabul etmekte ve belirlenen kural ve sınırlandırmalara uyum sağlayarak daha kolay sosyalleşmesi sağlanmaktadır. Bir sonraki itaat eğitimlerinin başarıya ulaşması için önemli bir alt yapı olan temel itaat eğitimi, köpeklerde ortaya çıkması muhtemel birtakım davranış sorunlarının yavru olduğu dönemde aldığı eğitimle törpülenmesi sayesinde ortaya çıkması engellenmektedir.

Temel İtaat Eğitiminin Faydaları Nedir?

Sahibi ve köpek arasındaki sağlık ilişkinin en önemli adımı, oluşturulacak ortak ve canlı bir dil olmaktır. Bu iletişimin gerçekleşmesi için en önemli aşaması ise doğru bir şekilde verilecek köpek eğitimidir. Bu köpek eğitimlerinin ilk aşaması olan temel itaat eğitimiyle hem köpeğin hem de sahibinin hayatı kolaylaşmakta, köpeğin mutlu ve eğlenceli bir hayatının olması sağlanmaktadır. Köpeğin rahatlıkla dışarı çıkarılması için temel itaat eğitimi komutlarını yerine getirmeyi öğrenmesi sayesinde daha güvende olması mümkün olmaktadır. Sahibinin beklentilerini bilerek davranan köpek, kendini daha güvende ve mutlu hissedecektir. Temel itaat eğitimiyle birlikte sahibinin liderliğini ve otoritesini kabul eden köpek, verilen komutlara uyarak eğitimden fayda sağlayacaktır.

Temel İtaat Eğitiminin Etkili Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Temel itaat eğitimi verilen köpekler verilen komutu başardıkları takdirde övgü ve ödüllendirme yoluyla pekiştirilmeli, ancak bu ödüllendirme yerinde olmalıdır. Eğitimde öğretilmek istenen komutların öğrenilmesinin zaman alacağından dolayı sahibinin sabır göstererek ve sürekli tekrar ederek istikrarlı bir eğitim sergilemek gerekmektedir. Bu nedenle tutarlı ve dengeli olmak önemli olmak, köpeğin de daha kolay öğrenmesini sağlamaktadır.

Eğitimin eğlenceli olması hem köpek hem de sahibi için verimin artırmakta ve komutlar sırasıyla öğretilmelidir. Eğitimde köpeklerin dikkatini dağıtacak uyarıcıların ortadan kaldırılması, köpeğin eğitime daha iyi odaklanması açısından önemlidir. Eğitimde köpek yanlış bir şey yaptığı takdirde o anda uyarılması önemli olup eğitim sırasında motive olması için sevdiği yiyecek veya eşyalar kullanılmalıdır.

Temel İtaat Eğitimi Komutları Nelerdir?

Temel itaat eğitimindeki en önemli ayırıcı özellik, köpeğe komutlar verilirken ve köpek bu komutları yerine getirirken tasma, kayış gibi objeleri kullanmaktır. Temel itaat eğitimi komutlarından ilki olan Otur komutunda, köpeğin tasmasını dikkatli bir şekilde yukarı doğru çekerek ve arka tarafından bastırarak tek seferde ve sesli olarak bu komutun söylenmesi sonucu köpeğin yerine getirmesidir.

Tek seferde ve sesli olarak verilen Yat komutu ile birlikte köpeğin tasmasından aşağı doğru hassas bir şekilde çekerek ve sahibin elleriyle köpeğin omuzlarına bastırması sonucu bu komutu yerine getirmesidir. Dışarıda, insan ve köpeklerin olduğu ortamlarda tasmasından sahibi tarafından tutulan köpek, sahibinin geri geri yürümesiyle birlikte sesli ve tek seferde verdiği Gel komutu ile köpeğin komutu yerine getirmesidir.

Özellikle dışarıda köpeğin yemesi istenmeyen bir nesneyi ağzına alması sonucu sahibinin köpeğin tasmasını çekmeden tek seferde verdiği Bırak komutu ile köpeğin bu nesneyi bırakmasıdır. Sahibinin ileri mesafede attığı bir nesneyi tek seferde ve sesli olarak verilen Git Getir komutu ile köpeğin nesneyi almaya gitmesi ve sahibine getirmesi şeklinde olmaktadır.

Tüm bu komutlar verilip köpek tarafından yerine getirildikten sonra sahibi tarafından ödüllendirilmesi köpek için daha motive edici olmaktadır. Her bir komutun tam anlamıyla öğrenilebilmesi için sürekli tekrar edilmesi ve sabırla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Köpek temel itaat eğitim komutları hizmeti almak istiyorsanız uzmanlarımızdan destek alarak profesyonel köpek eğitim hizmetimizden faydalanabilirsiniz.  

 

 

Yorum Yapın

whatsapp WhatsApp telefon Hemen Ara