En iyi dostlarımız yeri geldiğinde hayat kurtarıcımız olan evlatlarımız köpekler. Irkı cinsi ne olursa olsun her koşulda karşılıksız seven o masum varlıklar, can dostlarımız. En kızgın halinizde bile bir bakışı ile sizi güldürebilen insan gibi davranışlarıyla şaşkınlığa uğratan can dostlarımız. Şüphesiz ki hemen hemen herkesin uzaktan da olsa sevdiği bir köpek olmuştur. Cinslerine göre sinirli ya da sevimli görünen köpeklerin aslında huyları aynı olmasa da kişiliği aynıdır. Köpek alıp besleme düşünceniz varsa kesinlikle yavruluktan almanızı öneriyoruz. Hem sizin karakteriniz şeklinde gelir hem de istediğiniz her şeyi yaptırabilirsiniz. Unutmayın ki siz onların değil onlar sizin sahipleriniz. Bu yüzden iyi yetiştirilecek bir köpek, sizin en iyi dostunuz olacaktır.
Köpek Sahiplenme Nasıl Olmalı?
Köpek sahiplenmeden önce çok iyi düşünmeli ve en az 12 yılınızı onun için değiştireceğinizi iyi bilmelisiniz. Günümüzde maalesef sadece hediyelik eşya olarak görünen bu minik dostlarımızın duygularının olduğunu ve aslında insanlar gibi terk edildiklerini çevresinde olup biten her şeyden haberdar olduğunu bilmelisiniz. Onlar istediğinde oyun oynamalı ve acıktıklarında yemeklerini vermelisiniz, onlar istediği zaman uyur istedikleri zaman gezerler. Kısacası onları değiştirmek yerine kabullenmek en önemlisi. Tabi bunun yanı sıra tuvalet eğitimleri ve bazı temel eğitimlerinin bizim vereceğinizi unutmayın. Güvenilir ellerde en güzel ve eğlenceli şekilde eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bazı durumlarda sadece siz yetersiz kalabilirsiniz. Bu durumda bize danışmanız en iyisi olacaktır.
Sahiplenen Köpek En Az 6 Ay Eğitim Görmeli
Sahiplenilecek köpeğin güvenilir ellerde kendi çevresine uygun yetiştirilmesi çok önemli tabii ki bu durumda sizinde kendinize en uygun köpeği seçmenizde gerekmektedir. Örneğin uslu duran bir köpek istiyorsanız Golden pek tavsiye edeceğimiz köpeğimiz olmaz. Onlar oyuncu ve haylazdır. Köpek eğitimleri 2 aylıkken başlamalıdır. 2 aya kadar anneden ayırmak anne sütü aldıkları için sağlıkları açısından çok doğru olmayacaktır. Unutmayın ilk aylarda verilecek eğitim sizi ondan sonraki yıllarda ki rahatlığınız için çok önemli. Ayrıca onları bir köpek gibi görmelisiniz, çocuğunuz veya bir birey olarak görüldüğünde eğitim daha da zorlaşacaktır.
Eğitimde Neler Öğretilir?
Genellikle eğitim denilince akla gelen ilk şey tuvalet eğitimi olur. Fakat iş aslında o kadar kolay değildir. Köpekler aslında ileride yaşanabilecek her türlü probleme karşı eğitilir. Diğer köpeklerle iletişimi, sahibi ile olan ilişkisi, beslenme alışkanlığı, kemirme alışkanlığı, beraber yürüme alışkanlığı, kucak alışkanlığı, saldırganlık ancak uzman biri tarafından düzenli bir eğitim ile düzeltilebilir ve alışkanlıklarından kurtulması sağlanabilir. Beraber Büyüme Programı adı altında biz minik dostlarınızla oyun oynayarak cinsine ve yaşına göre 2 ile 5 ay arasında eğitim programına alırız. Bu işi hobi olarak görüp sizde eğitimin sonuna doğru size söylenenleri uygulayabilir ve sonrasının zaten hayvanınızın sizin istediğiniz bir köpek olduğunu görebilir mutlu olursunuz.
Bana Uygun Köpeği Nasıl Bulabilirim?
Uluslararası Köpek Koruma Dernekleri Federasyonu bugün 328 köpek ırkı bulunduğunu belirtiyor. Bunların ortalama 50 ile 60 çeşidi tam anlamında evcilleştirilmiştir. Onlar arasında eğer oyuncu arıyorsanız Golden Retriver, şımarık istiyorsanız Terrier, sakin ve dayanıklı olan istiyorsanız chihuahua (şivava), konuşkan ve laf yetiştiren istiyorsanız husky (Sibirya kurdu), minik ve sevimli olsun istiyorsanız bomerian tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra bekçi köpeği arıyorsanız ve bahçede bakıma uygun olsun istiyorsanız kangal türlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca kurt köpekleri de bekçilik için en uygun olanlarıdır. Sadece horlasın yeter derseniz bulldog, tehlikeli görünsün ama size karşı sevimli olsun isterseniz doberman tercih edilebilir.
Bunlar gibi çeşitlerle sıralanabilecek bir sürü ev köpeği dostumuz bulunuyor. Tabi ki hangi tür olursa olsun kesinlikle eğitimini tamamlaması gerektiğini unutmayın. Her köpeğin farklı bir kişiliği olduğu ve öğrenim sürelerinin aynı olmadığını da unutmamak gerek. Bu konuda gönüllü ve eğitimli ekibimizle köpeğinize her türlü eğitimi verebileceğimize emin olabilirsiniz. Bunun dışında her türlü sorularınız ve bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz.