Köpek temel eğitim, köpeğin yeteneğine göre değil, sahibinin eğitim yeteneğine göre sınıflandırılır. Bu nedenle köpeğinizi eğitmeden önce yapmanız gerekenleri araştırmalı ve mümkünse bilgili bir eğitmenden yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Temel Köpek Eğitimine Ne Zaman Başlanır?
Köpek temel eğitim, bir köpeğin benzersiz davranışıdır. Bu sürecin sahibi olarak akılda tutulması gereken en önemli şey sabırdır. Bu eğitim süreci, köpeğinizle bir bağ geliştirmede en önemli faktörlerden biridir.
Köpeğiniz İçin Temel İtaat Eğitimi
Köpek temel eğitim doğumdan yaklaşık 3-9 ay sonra başlamalıdır. Özellikle inatçı bir yapıya sahip olan köpekler, 3 aylıktan itibaren temel itaat eğitimine ihtiyaç duyarlar.
Köpeğinizi ne kadar erken eğitmeye başlarsanız, o kadar faydalı olur. Köpeğin kasları güçlenip kişilik yapısı oluşmaya başlar başlamaz verilen eğitim daha az faydalı hale gelir. Bu nedenle, bu faktörler tanınmadan önce eğitime başlamak çok daha iyidir.
Yavrularda Eğitim
Köpek temel eğitim özellikle köpek yavru ise temel köpek eğitimi yapılmalıdır. Bu süre zarfında köpek komutu daha çabuk tanır ve çevreye daha kolay uyum sağlar. Tatlı arkadaşlarınıza yavaş yavaş öğretmeye başlayın, ancak bu süreçte sabırlı olun ve her şeyi bir anda öğrenmesini beklemeyin. Komutu vermek için gerekli bilgiler makalenin devamındadır.
Yavruyken aldığınız köpek temel eğitimi, yetişkinlik döneminde nasıl bir davranış ve kişiliğe sahip olduğunuzu belirlemede en etkili faktördür. Bu nedenle temel köpek eğitimi oldukça dikkat gerektiren bir konudur. Dikkat, sabır ve hassasiyetle yapılan bu eğitimin sonucu aşırı havlama, saldırganlık, yıkıcılık ve fobi gibi davranış sorunlarının önüne geçmek ve köpeği daha iyi anlamaktır.
Eğitimde Verilen Komutlar
• Köpeklerde "Hayır" Emri
Köpek temel eğitim konusunda hayır komutu önemli bir yer tutmaktadır. Bu komutu uygularken işaret parmağınızı köpeğinize gösterin. Böylece köpeğiniz bu komutu hem sesinizde hem de işaret verdiğinizde öğrenecektir.
Köpeğiniz yetişkinliğinde bu talimatı izlemezse, bir eğitim tasması veya boğma zinciri kullanabilirsiniz. Bu eğitim tasmaları ile, köpeğin yaralanmasını önlemek için çekme kuvvetini uygun şekilde ayarlamak önemlidir.
Eğitim renklerini sık kullanmayın. Aksi takdirde, bir süre sonra çalışmayı durduracaktır. Bu nedenle, komutu yüksek sesle öğretmek daha iyidir.
• Köpeğe Gel Komutunu Benimsetme
Önce, köpeğin dikkatini çekmek için köpeğin adını söyleyin. Köpeğin dikkatini çektikten sonra "GEL" komutunu çalıştırın.Komuttan sonra, köpeğin tasmasını nazikçe çekin.
Köpeğiniz emirlerinizi yerine getirip geldiğinde, onu en sevdiği yemekle ödüllendirin. Köpek talimatlarınıza uymazsa, "DUR" komutuyla köpeği durdurun, köpeğin önünde yere oturun ve ellerinizi dışarıdan içeriye doğru hareket ettirin.
• Köpeğe Otur Komutu Öğretme
Köpek yemek servisi yaparken köpeğinizi oturtabilirsiniz, ancak bazı köpekler yemek servisi yapılırken oturup bekleyecektir. Köpek büyüdükçe, verilen komutun fiziksel olarak desteklenmesi gerekir.
• Köpeğe Dur Komutunu Benimsetme
"Dur" komutu, avucunuzun içi köpeğe işaret edilerek yapılmalıdır. Bu komutu duymadıysanız, "HAYIR" komutundan sonra işaret parmağınızla işaret edip "DUR" komutunu tekrar çalıştırmanız gerekecektir. Köpek komutu izlemezse, ileri hareket etmesini önlemek için avucunuzu burnunuzun ucunda tutarak "DUR" komutunu tekrar edin.
Verdiğiniz emri takip ettiğinde köpeği ödüllendirin. Köpek komutu öğrendikten sonra, yavaşça bırakın.
• Köpeğe Yat Komutu Benimsetme
Bu komutu öğretmenin en iyi yolu, otururken köpeğin patisini tutup omzuna bastırmaktır.
Serbest antrenman sırasında sağ kolunuzu sırtınızın arkasına dolayın ve omuz yüksekliğine ulaşana kadar yere paralel olarak indirin. Bu nedenle, "YAT" komutunu kullanarak köpeği uyutabilirsiniz. Köpek hala emirlerinizi dinlemiyorsa, ön ayağınızı öne doğru çekmeniz ve yatar pozisyona getirmeniz gerekir.
Köpek eğitimi konusunda kurumumuzun uzman eğitmenlerinden hizmet alabilirsiniz. Firmamız köpek pansiyonu ve köpek eğitimi konusunda hizmet vermektedir.