Köpekler evcilleştirildikleri zamanlardan beri insanların hem en yakın dostları olmuşlardır hem de birçok işte onlara yardım etmişlerdir. Mekân koruması, bireysel koruma, kılavuzluk gibi yardımcı oldukları alanlar kadar sadece sevgileri ile de insanların yanında olurlar. Ancak köpek ve insan arasında doğru bir ilişkinin sağlanması için köpeklerin iyi bir eğitimden geçmeleri gerekir. Bu eğitim hem köpeklerin hem de insanların birlikte daha konforlu bir yaşam sürmelerini sağlar. Eğitilmemiş köpekler sahipleri için sorun olabilirler. Köpekler genellikle bebeklik dönemlerinde sahiplenirler. Bu dönem ilişkinin gelişmesi açısından önemli bir aşama olsa da köpek sahiplenenler için de en zorlu süreçtir. Eğer bu süreç doğru bir şekilde atlatılmazsa çok sevilen can dostundan ayrılmak zorunda kalmak sonuçlardan birisi olabilir. Hatta köpeğin karakteri dışında davranışlar göstermesi sorunu ile karşılaşılabilir.
Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Köpek eğitiminde en çok dikkat edilmesi gereken nokta köpeğin hangi ırka mensup olduğudur. Her ırkın kendisine göre becerileri ve eğitilmesi gereken özelikleri olabilir. Özellikle agresif ırklarda eğitim çok daha büyük bir titizlikle yapılmalıdır. Ayrıca köpekten ne beklendiği de eğitimin temellerini oluşturur. Köpek eğitiminde ev içinde uyumlu yaşama ve sosyalleşme eğitimi, tuvalet eğitimi, temel komutları alma eğitimi, ileri itaat eğitimi, alan koruma eğitimi, bodyguard eğitimi gibi eğitimler verilir. Eğitim verilmeyen köpekler sahiplerine zorlu anlar yaşatabilirler.
Temel Eğitimler
Irktan bağımsız olarak bütün köpeklerin temel itaat eğitimi almaya ihtiyaçları vardır. Köpek bu eğitimde otur, kalk, yat, hayır gibi temel ifadeleri öğrenecektir. Bu eğitim köpeğin sosyal yaşam içinde daha uyumlu olmasını sağlar. Temel itaat eğitiminde köpeğin sahibini net bir şekilde anlaması amaçlanır. Bu eğitimin sonunda köpek ile birlikte dolaşmak daha rahat olacaktır. Köpeğin tasmaya uyum sağlaması da bu aşamada gerçekleşir. İri ırklarda temek itaat eğitimine ne kadar erken başlanırsa o kadar sağlıklı sonuç alınır. Köpeğin kas yapısı geliştikçe tasma eğitimi zorlaşacaktır. Bu eğitimlere komutla yemek yeme de eklenebilir. Özellikle serbest dolaştırılan köpeklerde gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için bu önemli bir eğitimdir.
Tuvalet Eğitimi
Köpek sahiplerinin en çok zorlandıkları konuların başında tuvalet eğitimi gelir. Köpeklerin tuvalet eğitimi zamanında verilmez ise istenmeyen kazalar oluşabilir. Eğitim ev içi ya da dış mekân tuvalet eğitimi olarak ayrılır. Köpeğin cinsine ve yaşına göre eğitim programlanır. İlerleyen süreçlerde köpeğin tuvalet alışkanlığının bir problem haline gelmemesi için bu eğitimin zamanının kaçırılmaması gerekir. Köpeğin yaşı büyüdükçe eğitim imkânsız olmasa da zor olacaktır. Tuvalet eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan köpekle sonrasında bir tuvalet kazası yaşanmaz. Köpeklerin ev içinde tuvaletlerini kaçırması büyük bir hijyen sorunu oluşturur.
İleri İtaat Eğitimi
Temel itaat eğitimi tamamlamış köpeklere isteğe bağlı olarak ileri itaat eğitimi verilebilir. İleri itaat eğitiminin başında köpek temel eğitim sırasında öğrendiği komutları bu kez tasmasız yani serbest bir biçimde uygulamayı öğrenir. Temel eğitimini doğru bir şekilde almamış köpekler için bu eğitim neredeyse imkânsız gibidir. Ayrıca bazı köpek ırkları bu eğitime uygun değildir. Köpeklerin ileri itaat eğitimi alması özellikle sosyal alanlarda sahiplerine büyük kolaylık sağlar. Köpek gözden kaybolmaz, sahibinden uzaklaşmak ve çevredeki diğer canlılar ile daha az sorun yaşar.
Koruma Eğitimi
Bekçilik yapması beklenen köpekler için verilen özel bir eğitimdir. Öncelikle köpeğin karakterinin bu eğitime uygunluğuna bakılır. Köpek koruyacağı kişi ya da alana karşı bir tehdit hissettiği an tehdidi etkisiz hale getirecek şekilde eğitilir. Eğer köpeğin karşısında tanımadığı birisi varsa onu ancak komut alarak bırakır. Alan korumasında ise daha çok havlayarak çevreye haber vermesi sağlanır. Koruma eğitimi verilecek köpekler herkesten komut almazlar. Koruma eğitimi alan köpekler sahiplerinin yanında gördükleri insanlara da çok fazla yaklaşmazlar ancak zarar da vermezler.