Kangal köpekler fizik açısından büyük ırktan olanlar köpekler sınıfındandır. Öğrenme açısından diğer köpek cinslerine göre çok daha zeki ve çok daha çabuk öğrenme kabiliyetlerine sahiptir. Bu cinse ait olan bir köpek eğitim almasa dahi adeta görevlerinin bilincindedir ve kendisinden istenilenleri yapması gerektiğinin bilincindedir. Diğer taraftan özgürlüğü seven hayvanlar olduklarından çok fazla da eğitim sürecinde yaşamaktan hoşlanmazlar, agresif olurlar. Bu cins köpeklerde koruma içgüdüsü hakimdir.
Kangal köpeklerin görüntü olarak kuyrukları yukarı doğru diktir. Kuyruk uçlarında bir kıvrım vardır. Kafaları ve alınları siyah renkte, kulakları kafaya yapışık olup çeneleri çok kuvvetlidir. Kulakları 5-6 aylıkken kesilir bunun sebebi mesela bir kurtla boğuşurken kulağından kapılma durumu yaşamasın diyedir. Vücut yapıları kaslı ve kare tipindedir. Arka ayaklarında fazladan tırnak bulunabilmektedir.
Kangal Köpeklerinin İnsanlara Davranışları
Kangal köpekleri insanlara karşı özellikle de sahibiyse son derece uysaldır. Özellikle kadın ve çocuklara olan uysallığı dikkat çekicidir. İçgüdüsü öyle kuvvetlidir ki, sahibi kızacak mı sevecek mi bilir. Yabancılara karşı agresif tutumu aktiftir ancak sahibi yanındayken tepki vermez. Ancak gelecek tehlikeye karşı iç güdüsü kuvvetlidir.
Kangal Köpeklerinin Çiftleşmesi
Dişileri yılda 2 kez çiftleşme dönemi içerisindedir. Erkek olan kangallar çiftleşmek için her zaman hazırdırlar. Bir kangal köpeği kardeşler arasında çiftleşme durumu asla yaşamaz. Bu en belirgin özelliğidir.
Kangal Köpekleri Eğitimi
Etobur hayvanlardır. Kemik ve et beslenme tarzlarıdır. İri bir köpek cinsi olmasına rağmen çok fazla yemek yemek gibi durumları söz konusu değildir. Aşırı yemek verilirse de gereksiz yere kilo alır. Bu hayvanlar için protein alımı önemli olan noktadır. Haşlanmış et ve kemik ile sık sık besleme yapılmalıdır. Yemek saatleri düzenli olmalıdır. Günlük sıvı almaları da son derece önem taşır. 3 ya 4 litre kadar su tüketmelidir.
Kangal köpekleri diğer köpek ırklarına nazaran daha az eğitime ihtiyacı olan köpeklerdir. Çünkü onlardaki içgüdü diğer köpek cinslerinde bu kadar kuvvetli değildir. Eğitim aşamaları uzun geçerse normal yaşamlarını devam ettirme açısından tepki gösterme moduna girebilirler. Bu cinslerin eğitimlerinde çok daha kısa ve sakin bir şekilde yaklaşım sergilenmelidir. Unutulmamalıdır ki, kangallarda alışkanlıklardan kopamayan bir zeka vardır ve bu hayvanlar her zaman zekası ile hareket ederler. Temel eğitim her zaman yeterli olur. Eğitim sürecinde komutları sert vermek yeri geldiğinde iyi bir geri dönüşüme sebeptir.
Kangal köpeğini eğiten bir kişi köpek üzerinde kesinlikle bir otoritesi olmalıdır. Her hayvan gibi sahibinden sevgi bekler, ilgi bekler; bu durumlarda hatta şımarabilir ama kangal köpekleri otoriter eğitim verilmesi gereken hayvanlar olduğundan, söz dinlemesi için eğitim esnası önemli aşamadır. Diğer taraftan yaradılışı gereği zeki bir köpek ırkı olduğundan nerede ne yapılacağını çok iyi bilir. Kangala temel eğitim kuralları içerisinde kısa kelimelerle yaptırılmak istenenler söylenmelidir, başarılı her davranışı ödüllendirilmelidir, hayır sözcüğünün ne anlama geldiğini bilmelidir, sevgi gösterilmesi asla ihmal edilmemelidir.
Kangalların eğitimi 5 ya da 6 aylıkken başlatılır. Tasmaya alışma, kulübeye girme, yemeğini yeme gibi temel eğitimler verilerek alıştırma başlatılır. Kangalların temel itaat eğitimlerinde hayır, otur gibi emirler egzersiz gibi yaptırılmalıdır. Fiziki gücüne istinaden eğitimlerde, yüksekten atlama yeteneği, tırmanma yeteneği verilmelidir. Kangal köpekleri çok iyi dövüşçü olup kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı sahibine tam bir muhafız görevindedir. Aile fertleri özellikle çocuklara karşı hiçbir tehdit unsurları yoktur. Cinsi gereği sadece yabancılara karşı tepkilidir. Sahibinin komutu ile yabancı şahsa karşı da tepkisini gösterir. İyi huylu hayvanlardır, insanlara ve çevre ortama alışması kısa sürede oluşur. Savunmasız kişilere karşı son derece uysaldır.