Köpeğin yaşadığı alanı, yabancı uyarıcılara ve etkenlere karşı koruma içgüdüsüne sahip olması şeklinde tanımlanan alan koruma eğitimi, ev ya da iş yerleri için büyük bir öneme sahiptir. Köpek edinmeyi düşünen kimselerin köpeklerinin alan koruma özelliğine sahip olmasını istemeleri durumunda iyi bir araştırma yaparak ve uzmanlara danışarak bu eğitime uygun köpek ırkı seçmeleri ve profesyonel bir alan koruma eğitimi alınmasının bir an önce sağlamaları gerekmektedir. Belirli aşamaların ardından alınması mümkün olan alan koruma eğitimi için köpeğin fiziksel ve karakteristik özelliklerinin bu eğitime uygun olması önem taşımaktadır. Ev, işyeri veya belirli bir alanı koruması için alan koruma eğitimi verilen köpeğin yabancı tehlikeye karşı vereceği tepkileri geliştirmesi amaçlanmaktadır.
Alan Koruma Eğitimi Nedir?
Ev ve işyeri gibi belirli alanların köpek tarafından bahçe olabileceği gibi kapalı bir alanda da uygulanan ve yabancı kişinin girişini engellemek ve saldırmak şeklinde verilen eğitim olan alan koruma eğitimi, köpeğin içgüdüsel ve fiziksel özellikleri uygun olduğu takdirde 1 yaşından itibaren uygun olan eğitimdir. Köpeğin bu özelliklere sahip olmasıyla birlikte temel itaat eğitimi ve ileri itaat eğitiminin ardından verilen alan koruma eğitimi sonrasında köpek yabancı etkenlere karşı öncelikle havlamakta, tehlikenin devam etmesi durumunda saldırmaktadır.
Alan Koruma Eğitiminin Amacı Nedir?
Köpeğin yaşadığı alanı yabancı etkilere karşı korumayı öğrenmesini amaçlayan alan koruma eğitimi, tehdit unsurlarına karşı eğitim sırasında öğretilen bütün komutlar köpek tarafından yerine getirilmektedir. Görev köpeklerinin fiziksel ve karakteristik özelliklerinden dolayı doğru bir alan koruma eğitimi verilmediği takdirde insanlar tarafından yanlış bir tutum ve yönlendirme durumunda etrafında tehdit unsuru oluşturmayacak kişilere karşı da saldırgan davranışlar gösterebilirler. Bu nedenle içgüdüsel olarak koruma ve savunma duygularının doğru bir şekilde kontrol altına alınması, profesyonel bir alan koruma eğitimi ile mümkün olmaktadır.
Alan Koruma Eğitimi Verilen Köpeklerin Özellikleri Nedir?
Arkadaş canlısı, sevecen ve ailesine sadık köpekler, alan koruma eğitimi için daha uygun karakteristik özelliklere sahiptir. Bu köpekler sahiplerine karşı itaatkâr olmakta ve sahiplerinin verdiği komutları doğru bir şekilde yerine getirmektedir. Her köpeğin koruma içgüdüsüne sahip olmasına rağmen bütün ırktaki köpeklerin alan koruma eğitimindeki uygun komutları yerine getirmesi mümkün olmamaktadır. Bazı köpek ırkları bulunduğu alanda yabancı tehdit unsuru gördükleri takdirde havlayarak tepki göstermekten öteye gidememektedir. Yabancı kişiye havlamasına rağmen tehdit unsurunun devam etmesi durumunda saldırmayan bu köpek ırklarının aksine bazı köpek ırkları da havlamanın ardından istenmeyen durum devam ettiği takdirde saldırarak etkisiz hale getirmektedir. Genellikle Alman Kurdu, Doberman, Rottweiler, Boxer gibi köpekler, koruma köpekleri olarak tercih edilmektedir.
Alan Koruma Eğitiminin İçeriği Neler Olmalıdır?
Alan koruma eğitiminin uzman kişilerce gerçekleştirilmesi ve aşamalarının sistemli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Köpeğin ev, işyeri gibi belirli bir alanı koruması için gerekli donanımı kazanması sağlanan alan koruma eğitimi, temel eğitim ve ileri itaat eğitiminin köpek tarafından eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirilmesi için öncelikli olarak bu eğitimlerin komutlarını içermektedir. Fiziksel ve karakteristik özellikleriyle alan koruma eğitimi almaya uygun özellikler taşıyan köpeklerin yer aldığı bu eğitimde, iyi bir teknikle istenilen sonuç elde edilmektedir.
Alan Koruma Eğitimi Uygulanışı
Temel itaat eğitimi ve ileri itaat eğitimini tamamlayan köpeklere 1 yaşından itibaren verilmesi uygun olan alan koruma eğitimi, köpeğin karakterine bağlı olarak ortalama 1 – 2 ay sürmektedir. Öncelikli olarak köpeğin korkmadan ısırabilmesi için bez ve sopa kullanılan alan koruma eğitimi, köpeğin bezi ısırmasıyla başlamaktadır. Sonraki aşamada sopa ile dışarıdan gelebilecek uyarıcılara karşı korkmaması için hafifçe dokunulan köpek, havlama sonrası verilen komutla birlikte saldırmayla devam etmektedir. Ayrıca köpek tehlikeyi sezdiği takdirde kendisi de saldırmayı öğrenmektedir. Alan koruma eğitimini en önemli özelliklerinden biri de saldırma komutu alan köpeğin sahibinin bırak komutu vermesi durumunda tehlike olmadığını hissederek bırakmasıdır. Bu eğitimi alacak köpekler için en önemli nokta köpeğin karakteristik özelliğine göre hareket etmek ve köpeğin de öğrenmeye istekli olmasıdır. Ayrıca bunun yanında eğiticinin sabırlı ve istikrarlı tutumunun da büyük önem taşıdığı alan koruma eğitimi, köpekle oluşturulan güven bağı ile birlikte başarıya ulaşmaktadır. Alan koruma eğitimi hizmeti almak istiyorsanız uzmanlarımızdan oluşan profesyonel bir eğitim hizmetimizden faydalanabilirsiniz.