Geçmişten günümüze köpekler insanların sadık dostları olmuş ve insanlarla aynı ortamı paylaşmıştır. Eğitilerek avcılık ve bekçilik amaçları ile kullanılan köpekler günümüzde evlerde çocukların oyun arkadaşı ve koruyucusu olarak görev yapmaktadır. Bazı köpekler apartman dairesinde bakılamayacak kadar özgürlüğüne düşkün olmaktadır. Bu tür köpeklere eğitim vermek sabır ve zaman ister. Çoban köpeklerinin en zekisi olarak tanımlanabilen Alabay cinsi köpek asil yapısı, soğukkanlı duruşu ve sakin tavırlarıyla dikkat çeker. Tehlike anında savunmaya geçmeden çekinmeyen bu cins sadık ve çocuklarla iyi anlaşan bir köpek cinsidir. Erkek Alabay köpekler dişi Alabay köpeklerden daha sevecen ve insanlarla ile iletişimi daha güçlüdür. Bağımsız yaşamayı seven bu ırk apartman dairesinde bakılamaz, müstakil bahçeli evlerde bakılabilecek bir cinstir.
Alabay Köpeği ve Kültürü
Geçmişi 4 asır önceye dayanan Alabay köpeği çok köklü bir kültüre sahiptir. Orta Asya Çoban köpeği olarak bilinen bu cins güçlü yapısı ve tutucu tavırları ile koyun çobanı olarak görev almıştır. Rusya gibi ülkelerde ise döğüş köpeği olarak gücünü herkese tanıtmıştır. Ayrıca ailesine duyduğu sevgi ve bağlılık sebebi ile koruyucu olarak da görevlendirilebilir. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi ülkelerde çok sevilen bu ırk günümüzde birçok ülke de rastlamak mümkündür. Kangal köpeklerin atası sayılan bu cins kaslı gövdesi ve iri kemikleri ile tam bir badigart görünümüne sahiptir.
Alabay Köpeğinin Genel Özellikleri
Dev ırk olarak adlandırılan bu köpek cinsi tembel gözükür ancak çevik ve kuvvetli bir köpektir. Kulakları kısa ve kafası büyük olan bu köpek tüylerinin renginden dolayı Alabay olarak adlandırılmıştır. Güçlü bir kemik yapısına ve kaslı bir vücuda sahiptir. Tüyleri sık ve kısa olan bu köpek cinsi baharda mevsim geçişinden dolayı tüy döker ve özel bakım gerektirir. Tüy bakımı kolaydır.
Sık aralıklara banyo ve tüy bakımı ihtiyacı duymaz. Ancak güçlü kemik yapısını korumak için egzersizlere ihtiyaç duyar. Bu sebeple özgürce hareket edebileceği bir ortama ihtiyaç duyarlar. Geceleri havlama huyu olan bu köpek cinsi müstakil bahçeli bir evde bakılabilir. İyi bakılan bir erkek Alabay köpeği 80 kg kadar ulaşabilirken dişiler 65 kg ulaşabilir. Boyları ise çok uzun olmayıp erkeklerde maksimum 80 cm, dişilerde ise 70 cm ulaşabilir. Zor şartlarda yaşamaya adapte olabilen bu cins iyi bakıldığı ve aile sevgisi gördüğü takdirde 15 yıl kadar yaşayabilir. Kürklerinin rengi beyaz, siyah, gri, kızıl kahve ve kahvenin açık tonları olabilir. Sevimli görünüşleri ve sevecen yaklaşımları ile kendilerini sevdirirler. Bulundukları ortamda insanlar ve farklı cins hayvan ile iyi iletişim kurabilirler. Ancak aynı iletişimi hemcinsleri ile kuramazlar. Yavru iken sahiplenilen ve çocuklarla zaman geçirmesine izin verilen Alabay köpeği çocuklarınızla iyi iletişim kurur ve onları korumak için canlarını tehlikeye atmaktan çekinmezler. Ailesine sevecen ve sadık olan bu cins yabancılara karşı sert ve saldırgan olabilmektedir.
Alabay Köpeğinin Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alabay köpeklerini eğitmek sabır ve zaman ister. Şiddet ve kötü muamele karşısında istenmeyen tepkiler verecektir. Bu sebeple eğitim aşamasında sevgi ve şefkat ile davranmalı ve kendisine itaat etmesi gerektiği hissini vermek için otoriter olmalısınız. Koruma eğitimi verilecek ise kısa sürede bu eğitime olumlu cevap verecektir. Çünkü bu ırk koruma içgüdüsüne sahiptir. Sosyalleştirme eğitimi yavru iken verilir ise olumlu sonuçlar alınır. Beslenmesine dikkat ederek tuvalet eğitimini kolaylaştırabilirsiniz. Yavru bir Alabaya tuvalet alışkanlığı vermek daha kolaydır.
Tuvalet eğitimi vermek için belirlediğiniz zamanlar dışında beslememeli ve mama kabını ortamdan kaldırmalısınız. Böylelikle tuvalet ihtiyacı bir düzen kazanır ve sizin belirlediğiniz alanda bu ihtiyacını gidermesini sağlamış olursunuz. Çiftliğimizde özel eğitim programı ile köpeğiniz eğitime alınır. Bu eğitim sürecinde köpeğinize gerekli olan davranış eğitimleri verilir. Yolda sizinle beraber uyumlu yürüme, davranış düzenleme gibi eğitim içerikleri verilir. Bu eğitim sonucunda temel itaat eğitimini tamamlar. Temel eğitim tasmalı olarak ileri eğitim içeriği de tasmasız olarak verilir.