Köpek eğitiminin ne zaman başlanılması gerektiği her zaman için en sık sorulan sorulardan biri olmuştur. Bir köpeğin terbiye edilme zamanının ne zaman uygun olacağı işin önemli kısmıdır. Bir köpek yavrusunun itaat etmesini sağlayacak hale gelmesi yani eğitime yanıt vermesi için belli bir dönemi ifade etmek yanlış olur.
Eğer çok erken eğitime başlanırsa köpek de asabiyet durumları ile karşı karşıya kalınabilir. Bu durumları yaşamamak adına önerilen eğitim zamanı köpeğin 4 ila 6 aylık olduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde alışmak, söylenilen komutları algılamak gibi temel detaylara yakın olacaktır.
Köpeğin yavruluk dönemi sahibiyle birbirlerini tanıma dönemleridir. Aynı zamanda bu dönem etrafındakileri tanıma dönemidir. 4 aylık bir köpeğin eğitiminde yavaş ancak bir o kadar da ne kadar öğrenmeye istekli olduğunu anlamak mümkündür. Köpek ilgiyi, sevgiyi ve ödülü sever. Hiçbir köpek eğitime cevap vermiyor diye cezalandırılmayı hak etmez. Bu tip cezalar onda olumlu etkiler yaratmaması yanı sıra korkmasına da sebep olacaktır.
4 Aylık Yavru Köpeğe Ceza Uygulama
Yavru köpeğe ceza uygulamak demek onun olumsuz etkilenmelere açık olması demektir. Aynı zamanda sahibinden korkması demektir. Buna tepki olarak da rahatsızlık veren davranışlar gösterecektir. Bir köpeği sinirlendirerek hiçbir şey elde edilemez. Komut hallerinde bile mesela çağırmalarda köpek yanınıza geldiğinde ona sevgi göstermekle bir daha ki çağırmada hiçbir sorun yaşanmayacağı aşikâr bir durum olacaktır. Davranış biçimi son derece önemlidir.
Yavru Köpek Psikolojisi
Köpekler vücut dillerini kullanarak iletişim kurmak isterler. Bu iletişimde duruşlar, sesler aktiftir. Duygularını ifade etmek için gözlerini, kulaklarını ve kuyruklarını kullanırlar. Yavru köpekler duygu durumunu tartarak, vücut dilini öğrenerek sahibiyle iletişime geçerler. Bu iletişimin olmaması durumu ile zaten bir bağ kurulmamış demektir. Yavru köpeklerin gözlerinin içine bakılmalıdır. Böylelikle mutlu mu, sinirli mi, oyun mu oynamak istiyor; mutlaka anlaşılır.
Bir köpek eğitimi sadece otur, kalk, yat gibi komutları yerine getiren köpek demek değildir. Bir köpek sahibini idareci olarak görmelidir. Sahibiyle olan ilişkisinde otoriteyi ve davranışı tamamen algılamış olmalıdır. Bir yavru köpek eğitimi 4 aylıktan itibaren başlanmalıdır. Bu dönem zarfında birçok davranışı şekillenmiş olur.
Bir yavru köpeğin eğitimine erken dönemde başlanmazsa fiziksel ve zihinsel açıdan ve en önemlisi sosyalleşme açısından eksiklikler doğar. 4 aylık bir yavrunun sahibi ve diğer aile bireylerini tanımış olması gereklidir. Yavru köpek öğrendiklerini hemen beynine kazır. Bu sebeple erken eğitim hem köpek hem de sahibi tarafından çok iyi bir başlangıçtır.
Yavru Köpeklerde Eğitim Türleri Nelerdir?
Yavru köpeklerde eğitim hayvanın karakterine ve yaşına göre değişkenlik gösterir. Bu eğitim esnasında insan dostu olma öğretilir, sahibine olan bağlılık hissettirilmeye çalışılır. Diğer taraftan koruma tarzı ağır basan köpekler için bu dönemde eğitime başlanır. Köpek eğitimi esnasında ödüllendirme, sevme, okşama gibi durumlar eğitimde pozitiflik olarak adlandırılır.
Yavru Köpek Eğitimi 3 ila 6 aylık dönemler arasında verilen eğitim demektir. Bu eğitim içerisinde ev içi kurallarına uyum sağlamak, bu kuralları uygulamayı öğrenmek aynı zamanda dışarıda iken nasıl davranması gerektiğini bilmekten geçer. Böylelikle tam bir uyum yakalanır. Yavru bir köpek beslenme ve savunma alanlarını öğrenerek başlar.
Yavru bir köpeğin eğitiminde mutlaka sabır gösterilmelidir. Köpek ile iletişimde göz bağı kurulması önemli kısımdır. Köpeğe verilen mesajlar net olmalıdır. Davranışı engellenmek isteniyorsa mutlak doğru ve net komutlar verilmelidir. Eğitimde ceza faktörü yerine ödüllendirme ve övme çok daha olumlu sonuçlarla geri dönüşüm yapacaktır. Köpeğin sahibine güvenmesi için bir bağ kurulması önemli bir detaydır. Köpek eğitimi konusundan en detaylı bilgileri ve hizmeti bizden alabileceğinizi bilmeniz yeterlidir.